ASBESTSANERING:

Asbestsanering Museum Boijmans van Beuningen

Met trots mogen wij het nieuws naar buiten brengen dat A. van Liempd Sloopbedrijven B.V. de Europese openbare aanbesteding heeft gewonnen van de zeer intensieve asbestsanering van het Rijksmomunent Museum Boijmans van Beuningen in opdracht van de Gemeente Rotterdam. 

 

SLOPEN =
ASBEST

Museum Boijmans Van Beuningen gaat grootschalig renoveren en vernieuwen en zal daarvoor tot 2026 haar deuren sluiten. Het museumgebouw wacht al jaren op onderhoud en kon niet verder in de huidige staat vanwege onder meer asbest, wateroverlast en brandveiligheid. Het rijksmonument voldoet in zowel technisch als functioneel opzicht niet meer. De totale verbouwing is geschat op €223,5 miljoen.

Het aanwezige asbest in het museum heeft een onderhoudstoestand veroorzaakt die niet langer te negeren is. Samen met de verouderde elektrotechnische- en klimaatinstallaties was het niet langer verantwoord om open te blijven. De collectie blijft zichtbaar bij andere (inter)nationale instellingen en vanaf 2021 in het nu al spraakmakende ronde spiegel Depot Boijmans Van Beuningen. 

Het museumgebouw, ontworpen door Van der Steur is een rijksmonument (bouwjaar 1935). Hierdoor worden er strenge eisen gesteld aan de noodzakelijk asbestsanering. De werkzaamheden vinden plaats in overleg met (en onder toezicht van) zowel de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed als van het bureau Monumenten & Cultuurhistorie van Stadsontwikkeling van de Gemeente Rotterdam.

In het Van der Steurgebouw en het Bodongebouw is veel asbest aanwezig. Het asbest zal tijdens de asbestsanering zorgvuldig worden verwijderd met behoud van de monumentale delen. Grotendeels is het asbest te vinden in de luchtkanalen van het ventilatie- en verwarmingssysteem. In het Van der Steurgebouw bevinden deze zich ook achter de monumentale lambrisering.

Na een intensieve aanbesteding is onze aanbieding met bijbehorend plan van aanpak als beste beoordeeld. Beoordeeld werd o.a. op het opstellen van een risicodossier, SROI en hoe wij effectief en efficiënt de sanering realiseren met respect voor het rijksmonument. Vooral onze doorpakkende visie met daarbij de uitgebreide omschrijving op de verschillende asbesthoudende toepassingen zijn als uitstekend beoordeeld en hebben ons samen met onze concurrende prijs tot winnaar gemaakt van dit statig project.  

Nu de definitieve gunning rond is zijn we vollop bezig met de voorbereidende werkzaamheden. De werkzaamheden zullen ongeveer een jaar in beslag nemen en is op dit moment één van Nederlands grootste asbestsanering!

 

  • Deel nieuwsbericht: