NIEUWE STAP IN CIRCULAIRE ECONOMIE

VELUX: HET ÉÉRSTE
CIRCULAIRE DAKRAAM

SLOPEN =
SAMEN- WERKEN

Nieuwe stap in circulaire economie

In samenwerking met multinational VELUX geven wij een tweede leven aan sloophout. Woningcorporatie Woonbedrijf uit Eindhoven is de eerste die hier gebruik van maakt. In Tivoli Eindhoven zijn ruim 90 sociale huurwoningen voorzien van deze circulaire dakramen. Een belangrijke bijdrage in de richting van circulair bouwen. Het gebruikte hout is afkomstig uit gesloopte Rotterdamse woningen van Woonstad. (zie link "opdrachtgevers aan het woord")

Het geleverde hout wordt gelabeld en voorzien van het FSC Reclaimed certificaat (Post-consumer reclaimed material). Het grootste voordeel van het hergebruiken van hout is dat we de levensduur en opslag van CO2 in het hout met 30 tot 40 jaar verlengen. De VELUX Groep is hiermee de eerste partij in Europa die dakramen van reclaimed hout produceert. Vijf jaar geleden hebben wij een prototype van een reclaimed houten raam gemaakt, om te laten zien dat het mogelijk is om gebruikt hout te verwerken in een nieuw product. Nadat VELUX ons benaderde met de wens om reclaimed hout toe te passen in een dakraam hebben we dit samen gezamenlijk verder aangepakt.

Kwaliteit op nummer één

Omdat naast het ontgonnen hout ook het VELUX dakraam wordt gelabeld met een unieke productiecode, kan iedere eindgebruiker online de herkomst van het hout uit hun eigen dakraam opzoeken. Het hout voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen die de VELUX Groep stelt. Het sloophout heeft een goed vochtpercentage is daarmee prima geschikt voor hergebruik. Daarnaast zit er geen verschil in de eigenschappen, kwaliteit of duurzaamheid van dit tuimelvenster, in vergelijking met een standaard VELUX tuimelvenster. Het enige verschil is dat we met het ontgonnen hout 30% nieuwe grondstoffen in de productie besparen.

Bijdragen aan circulaire economie

Het renovatieproject van Woonbedrijf in Eindhoven is de eerste in een rij. Ook andere woningcorporaties in Nederland tonen interesse voor het gebruik van dit type dakraam. “Nu we reclaimed hout kunnen gebruiken voor productie, denken we het komende jaar serieus werk te kunnen maken van deze productinnovatie. Wij zijn ervan overtuigd dat dit type dakramen in de toekomst kan helpen met het hergebruiken van grondstoffen van bouwmaterialen, waarmee op een positieve manier een bijdrage kan worden geleverd aan de ontwikkeling van de circulaire economie. Een opgave die door alle partijen in de bouwkolom zal moeten worden ingevuld. Wij nemen hiermee onze verantwoordelijkheid en de eerste concrete stap,” zegt Ronald Bal van Velux Nederland.

Neem contact met ons op als u met u eigen grondstoffen nieuwe dakramen wil maken.

Duurzaam experiment: VELUX dakraam van reclaimed hout