Circulair bouwen = Hoogwaardig hergebruik
Regelmatig zien we verschillende berichten voorbij komen waarbij trots verteld wordt dat 97% van het gebouw wordt "hergebruikt". Een recent voorbeeld is de herontwikkeling van de Bijlmerbajes. Hergebruik is een belangrijk onderwerp bij circulair bouwen, en daardoor wordt dit woord des te vaker "misbruikt". Leuk voor het persbericht in de krant maar minder goed voor onze gezamenlijke circulaire ambities. #Greenwashing
Met "hergebruik" doelen we in een circulaire samenleving op "hoogwaardig hergebruik", oftewel het 1 op 1 hergebruiken van producten zonder verdere bewerking.
In ons 32 jarige bestaan is het hoogwaardig hergebruik vanuit mijn intrinsieke motivatie de centrale doelstelling van het bedrijf. Onderstaand artikel laat zien dat wij reeds 16 jaar geleden bovengenoemde percentages behaalden op onze #delvingsprojecten. Wij zijn transparant en snappen hoe belangrijk de "Ladder van Lansink"en gelijke modellen zijn om het juiste onderscheid te maken in de duurzame en verantwoorde verwerking van de materialen en grondstoffen. Recycling is laagwaardig en reeds vele jaren standaard in de markt, niks nieuws.
Gelukkig zien we ook steeds meer #opdrachtgevers die dit verschil snappen en door de mooie verhaaltjes kunnen prikken. Zij zijn onze partners die samenwerking zoeken met ondernemers die doen wat ze beloven.
Vanuit onze visie werken we dagelijks naar een dergelijk percentage in "hoogwaardig hergebruik". Daarin staat het waardebehoud van de producten en grondstoffen centraal. Zo behalen wij bij A. van Liempd Sloopbedrijven, anno 2020, bij verschillende projecten ditzelfde percentage in hoogwaardig hergebruik! #Hetkanwel
Arie van Liempd