DUURZAAM SLOPEN:

Minder praten, meer doen!

MEIERIJSTAD - Een andere kijk op afval: dat is nodig om in 2050 een afvalloze gemeente te zijn. In vijf artikelen belichten we mensen en organisaties die daar nu al werk van maken. In de eerste aflevering vertelt Arie van Liempd hoe hij al meer dan 30 jaar sloopmaterialen een tweede leven geeft.

SLOPEN =

Waarom zou je het weggooien als je het een tweede leven kunt geven? Die vraag staat centraal in het levenswerk van Arie van Liempd. Hoe je iets een tweede leven kunt geven is een vraag die lastiger te beantwoorden is. Maar de ondernemer uit Sint-Oedenrode is die vraag zeker niet uit de weg gegaan. Al maakt hij er zelf liever niet te veel woorden aan vuil, want Arie is een meer een denker en doener. Voor hem is ‘duurzaam slopen’ al jaren vanzelfsprekend. Daarmee werd hij , een beetje tegen wil en dank, pionier in circulair slopen.

FSC-keurmerk

“Mensen beseffen veel te weinig wat ze in handen hebben,” vindt Arie van Liempd. “Sloopmateriaal is bijna altijd nog waardevol. Daarom slopen wij geen gebouwen, maar ontmantelen we ze. Dat begint met een gedegen schouw van een pand. We kijken heel zorgvuldig naar wat er aan materialen ligt en wat herbruikbaar is. Dat is veel meer dan mensen denken. Wij halen onder meer deuren, ramen, sanitair, isolatie, trappen en elektra uit een gebouw. Let wel: dat doen we alleen met materialen die veilig en in goede conditie zijn. Deze spullen verkopen we via onze website in gebruikte bouwmaterialen naar particulieren en bedrijven. Daarnaast maken we van andere materialen, zoals van ijzer, hout en beton, nieuwe grondstoffen,. We zijn wereldwijd het enige en eerste bedrijf dat het FSC-certificaat reclaimed wood heeft. Van hout dat uit een gebouw komt, maken wij onder meer kozijnen. Ze zijn niet spiksplinternieuw, maar zo zien ze er wél uit. Bedenk eens hoeveel ontbossing het scheelt als je hout hergebruikt! Het is het meest milieuvriendelijke alternatief, óók omdat je enorm bespaart op vervoer. Steeds meer bedrijven zien dat in. Zo zijn we onder meer circulair leverancier bij bijvoorbeeld Technische Unie en Mastermate.”

Lees meer via het artikel van Omroep Meierij via https://bit.ly/33c6fYu

 

  • Deel nieuwsbericht: