Eindhoven - Stichting Woonbedrijf :

Circulaire sloop Grafisch Lyceum

Woonbedrijf uit Eindhoven is een van de meest vooruitstrevende corporaties op het gebied van circulair ondernemen. Al jaren is Woonbedrijf bezig om duurzaamheid te implementeren in haar bedrijfsprocessen. Ze beseffen dan ook als geen ander dat de circulaire economie pas werkt als er met meerdere partijen wordt samengewerkt. Daarom zijn wij oprecht trots dat A. van Liempd sloopbedrijven dé partner is voor circulaire sloop én de implementatie van hoogwaardig hergebruik binnen de organisatie van Woonbedrijf.    

SLOPEN =
Intern-extern hergebruik

Het Grafisch Lyceum (3800m2) aan de Karel de Grotelaan is het eerste project in de 3-jarige circulaire samenwerking. Het welbekende gebouw met haar graffiti kunst gaat plaats maken voor een grootschalig nieuwbouwproject. 

Uniek aan dit project is dat er door de drie ketenpartners ieder een eigen grondstoffeninventarisatie gemaakt is waarbij we maximaal hoogwaardig hergebruik hebben bewerkstelligd. Zowel intern binnen Woonbedrijf als extern via Gebruiktebouwmaterialen.com. Zo hebben we een maximale waarde creatie kunnen genereren en krijgen veel materialen een tweede leven. Leuk voorbeeld hiervan is het graffiti meisje dat op de liftschacht staat. Zij zal een nieuwe bestemming krijgen op het huidige terrein. 

Na de intensieve asbestsanering waarbij veel verschillende toepassingen gecombineerd zijn verwijderd zullen we daadwerkelijke grondstoffen gaan delven. Centraal hierin staat dat er +6000 TON aan zuivere betonpuin van het casco apart gehouden wordt van het overige (metsel)puin. Dit zal vervolgens aantoonbaar verwerkt worden als grindvervanger in nieuwe beton. Dit resulteert niet alleen in een fantastische CO2 reductie maar heeft ook een positief financieel voordeel. Daarnaast committeert Woonbedrijf zich om producten uit dit en andere project af te nemen waardoor we de circulaire cirkel daadwerkelijk gaan sluiten en waarde hebben gecreëerd op afgeschreven vastgoed.