Best - woningstichting Thuis:

Sloop
2 flats
Willem de Zwijgerweg

Onze opdrachtgever, woningstichting Thuis, heeft de allereerste Nul Op de Meter appartementen laten maken BAM Wonen. Een unicum in Nederland omdat hiervoor alleen Nul Op de Meter grondgebonden woningen zijn gerealiseerd. Nul Op de Meter betekent dat de woningen evenveel energie opwekken als dat ze gebruiken, hiervoor zijn o.a. zonnepanelen op het dak en op de gevel bevestigd. Voordat de bouw kon starten moest A. van Liempd sloopbedrijven nog wel even 48 portieketage woningen amoveren.

SLOPEN =
EXPERTISE

De portiekflats aan de Willem de Zwijgerweg in Best zijn van het type waarvan wij er in het verleden al veel van hebben gesloopt. Mede door de expertise van onze machinisten was het mogelijk om deze flats binnen twee weken plat te hebben. Efficiëntie met geringe overlast naar de omgeving op het hoogste niveau.

De uitdaging van dit project zat hem dan ook niet in de machinale sloop maar in de uitgebreide asbestsanering die voorafging. Tijdens het destructieve asbestonderzoek is namelijk naar voren gekomen dat er asbesthoudende stortplaatsjes zijn gebruikt in de vloeropleggingen. Mede door het uitgebreide destructieve vooronderzoek is voorkomen dat deze asbesthoudende plaatsjes in het puin terecht zijn gekomen. Om de asbeststortplaatjes te verwijderen hebben wij alle dragende muren in containment moeten openkappen om er zo voor te zorgen dat alle plaatjes gescheiden en onder de strengste veiligheidsmaatregelen apart afgevoerd konden worden. Hierdoor hebben wij in samenspraak met een constructeur de flat op een aanvullende manier moeten stutten.

Uiteindelijk is gezorgd dat het puin op locatie gebroken kon worden. Hierdoor zijn vele transporten en dus CO2 uitstoot bespaard. Bij duurzaam slopen denken we dus verder dan alleen het hergebruiken van materiaal.

Voor meer info over de nieuwbouw  zie;  
https://www.bamwonen.nl/projecten/48-appartementen-de-willem-en-de-zwijger-in-best