ENGLISH

Rijsoord sloop 24 woningen

Voor Opdrachtgever Vorm Bouw gaan we starten met de sloop van 24 wo...
lees verder >

Rotterdam van Drents Plantsoen sloop 46 woningen en 2 winkels

Voor Woonstad gaan we starten met de sloop van 46 woningen en 2 win...
lees verder >

Den Bosch sloop 40 woningen

In opdracht van Brabant Wonen zullen we gaan starten met de sloop v...
lees verder >

22-12-2007 16:01Gebouwen 'R' volgend jaar plat

EINDHOVEN - De sloop van de Philipsgebouwen op Strijp R aan de Zwaanstraat start over twee maanden. Ontwikkelaar/bouwer Amvest overlegt in januari met de buurt (Drents Dorp) over de aanpak.

De bouw van de nieuwbouwwijk start een jaar later, begin 2010. De eerste 50 tot 100 woningen worden in 2011 opgeleverd. Volgens een woorvoerder van Amvest wordt de wijk 'R' ondanks de slechte economische vooruitzichten gewoon volgens plan gebouwd. 'R' is bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in de Eindhovense kennis- en technologiesector. In totaal komen op het terrein Strijp R zo'n 600 woningen.

Vijftien panden worden volgend jaar gesloopt. Het zestiende pas in 2014. Het is nog in gebruik en het huurcontract loopt dan af. Dit gebouw zit ten opzichte van de eerste nieuwe woningen precies aan de andere kant van het terrein.

Amvest heeft een sloopvergunning voor alle gebouwen. In de visie van de gemeente staan op de 20 hectaren van 'R' geen monumenten. Toch laat Amvest het een en ander staan, omdat de ontwikkelaar die elementen van belang vindt als verwijzingen naar het opmerkelijke verleden van de plek. Strijp R is de bakermat van de televisie-industrie in Europa. Philips maakte hier beeldbuizen.

De keramiekwerkplaats RK2, een overkapt perronnetje, een loopbrug, portiersgebouw en kabel- en leidingbruggen worden geïntegreerd in de nieuwe wijk.

Na een uitgebreide selectieprocedure is sloopbedrijf A. van Liempd uit Sint-Oedenrode gekozen om het karwei op Strijp R te klaren. Volgens een woordvoerder van Amvest gaf de doorslag dat Van Liempd ervaring heeft met ingewikkelde sloopprojecten in steden.

'R' wordt een groene wijk met overwegend laagbouw. Gezonde bomen blijven behouden en worden tijdens de sloop beschermd. Er worden honderden bomen aangeplant. Onder meer in een 20 meter breed 'zoompark' rondom de wijk.

Bij de totstandkoming van het stedebouwkundig plan voor 'R', hebben belanghebbenden veel inspraak gehad. Het plan is besproken met omwonenden, gemeente en bedrijven.

In januari bespreekt Amvest het sloopplan met de buurt. Met name de manier van slopen en de verkeersafhandeling staan op de agenda.

Link naar download< Terug naar nieuwsoverzicht